Spolek Ametyst - Nebílovy 37, 332 04 608 440 557 info@ametyst21.cz

Začni objevovat – Pro děti

Začni objevovat – Pro děti

Božkovský ostrov

Navštiv lokalitu, která je jedinečná nejen svou historií, ale i přírodní scenérií.

Božkovský ostrov je místo, kde lze sportovat, relaxovat, ale také zkoumat a bádat. Vedle sebe najdeš prostor pro člověka a zároveň pro vše živé. Troufneš si objevit nejnovější plzeňský poklad a poznat jeho výjimečnost?

Stručný pohled do historie

Historie obce Božkov sahá až na počátek 14. století. Z této doby také pochází první písemné zmínky. Místo obývali převážně sedláci, díky nimž mělo z toho důvodů značně zemědělský charakter. Avšak vliv blízké Plzně se do života obyvatel Božkova v průběhu doby značně promítal a to např. i v architektuře. Z tohoto období je dosud dochované bohatství lidové architektury, zejména např. štíty statků, výzdoba vrat a kapličky. Ani průmyslová výroba nezůstala pozadu. V Božkově se vyráběly např. kočárky nebo čokoláda.
Božkovský ostrov z jedné strany strategicky vymezuje řeka Úslava a z druhé starý náhon, který původně sloužil místnímu mlýnu. Mlýn se již bohužel nedochoval. Návaznost na řeku také využívala huť či díky svému strategickému umístění podél vodního toku řeky Úslavy chemický podnik. Roku 1942 se Božkov stal oficiální součástí Plzně a v dnešní době si jej mnoho návštěvníků i místních spojuje zejména s alkoholickým nápojem stejného jména.

Co tu roste a kdo tu bydlí

Božkovský ostrov je místo, které označujeme pojmem kulturní krajina – tedy takové místo, které vzniklo kombinací činnosti člověka a přírody. Tato lokalita byla v minulosti přeměněná, jak je patrné z dobových fotografií a map. V rámci realizace rekreačního a odpočinkového místa došlo k revitalizaci dřevin, které byly ošetřené a za pokácené původní dřeviny byly vysazeny nové kusy. V současnosti zde najdeš například duby, buky, břízy nebo jasany, jilmy a vrby.

Vnitřní část Božkovského ostrova – rekreační místo vhodné k relaxaci a sportu

Rozdílná je zejména skladba travin a luční květeny na samotném ostrově ve srovnání s jeho okolím proti proudu řeky Úslavy a rostlinstvem mimo vymezený ostrov. Vnitřní část ostrova je ve znamení typicky trávníkových rostlin jako jsou například sedmikráska chudobka, jetel luční, pryskyřník plazivý, ale nalezneš zde i léčivé rostliny jako kostival lékařský. Podél vodního toku napříč ostrovem můžeš nalézt kosatec žlutý, kyprej vrbici či rozrazil potoční. Na přilehlých loukách převažují vysoké porosty zejména různých druhů trav (např. jílek vytrvalý, psárka luční…) a lučních druhů (např. řebříček obecný, chrpa luční…).

Květena podél náhonu ve vnitřní části Božkovského ostrova

U rostlin ještě chvilku zůstaneme. Jedná se totiž o významný prvek, který dělá potěchu nejen oku, ale je důležitou součástí ekosystému daného místa. Stejně jako různé druhy suchozemských rostlin, tak i vodní mají své preference, to znamená, že se jim líbí určité místo na základě jejich potřeb. Některé rostliny si libují ve větších hloubkách, jiné se cítí lépe v tzv. pobřežní zóně.

Božkovský ostrov je domovem mnoha živočišných druhů. Jejich reálnou přítomnost či pozůstatky jejich návštěvy (pobytové stopy) můžeš nalézt po celém ostrově i v okolí. Najdeš zde ptačí stezku, broukoviště a také jasné známky ze života bobra.

PTAČÍ RODINKY: Seznam se s vybranými zástupci z ptačí říše a následně je zkus roztřídit do správných řádů:

strakapoud velký. kukačka obecná, straka obecná, holub hřivnáč, krahujec obecný, poštolka obecná, drozd zpěvný, konipas bílý, kachna divoká, volavka popelavá, stehlík obecný, zvonek zelený, hrdlička zahradní.

Dalším významným obyvatelem Božkovského ostrova a blízkého okolí je bobr evropský. Jedná se o druhého největšího hlodavce na světě (1. místo patří kapybaře žijící v Jižní Americe), kterého určitě poznáš podle výrazných žlutých hlodáků, zavalitého těla a placatého ocasu. Tělo bobra je dokonale přizpůsobeno k pobytu u vodního toku, zejména díky uzavíratelným nozdrám, ochranné mžurce na oku, plovacím blánám na zadních končetinách, ale také speciálním výměškům sloužícím jako impregnace srsti. Jeho přítomnost na daném místě poznáš podle pobytových stop. Mezi ně patří např. bobří hrady, hráze, okusy stromů (živí se lýkem a větvičkami) nebo otisky nohou a ocasu.
Více o bobrovi se můžeš dozvědět také na https://www.cestykrajinou.cz/projekty/po-stopach-bobra/o-bobrovi/.

PO STOPÁCH BOBRA: Vydej se do lokality a prozkoumej přítomnost bobra. Kolik pobytových stop se ti podaří najít?

Doplňující úkol: Před cestou do terénu si vytiskni mapu ostrova a výskyt stop zakresluj přímo do ní.

ZAJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Kristiánov – důl a huť
Nedaleká huť byla pojmenovaná na počest kněžny Kristiny z Fürstenberka. Kristinino údolí nebo také Kristiánov je místo původní těžby břidlice s obsahem pyritu. Nachází se v nedaleké Bukové. Z této doby jsou zde pozůstatky po dolování – haldy, trychtýře po propadlých štolách, jezírko a patrné jsou i vstupy do štol.

Skip to content